Laatste Up-date  is geweest op

18 september 2018


Hoe ben ik begonnen met airbrushen en waarom.

In December 2013 heb ik een herseninfarct gehad, en moest toen stoppen met roken en iets aan ontspanning gaan doen, daar ik heel lang geleden nog wel eens heb geschilderd en eens een airbrusch spuit had mogen proberen van een kennis welke deze techniek gebruikten voor modelbouw, nu was de gedachten twee vliegen in een klap.

Iets nieuws doen en afleiding bij het stoppen met roken.

Nu roken doe ik nog steeds maar het airbrushen beviel me goed.


In al mijn impulsiviteit  vlug en spuit aangeschaft bij een modelbouw winkel in `s Hertogenbosch (Peter Toemen), niet de goedkoopste gepakt en ik wilde een bovenbeker ook de naalden moesten uitwisselbaar zijn (had ik ooit opgevangen).  Verf voor spuiten moest ik bij hobby en schilders benodigdheden De Kwast halen. Een compressor had ik al omdat ik wel eens wat dingen spuiten.

Ook de verf die ik kocht moest goed zijn dus een potje zwart Aero color van Schmincks, ook meteen reiniging `s  middel van  Schmincks gekocht.

Ik was nu de man! Alle van een goeden kwaliteit gekocht dacht ik. Dus maar beginnen dan, wat oefeningen op you tube HOW TO AIRBRUSH LESSON 1  gekeken en naar doen.

Dit is een aanrader ik heb daar veel van geleerd.


Maar al vlug kwam ik tot de ontdekking dat de spuit welke ik gekocht had nou niet echt je van het is.

Misschien voor een modelbouwer maar niet als je voor het fijne werk gaat. Dus wat meer lezen

het is een wir war van gegevens en producten waar je je doorheen moet worstelen, daarom deze pagina waar ik daar het een en ander uitleggen over de vele producten die er te koop zijn en wat je het beste als beginner kan gebruiken, en wat in een gevorderde stadium.  Geld kan er altijd uitgegeven worden, maar geef niet onnodig veel geld uit in het begin. Met goede materialen en voorlichting is er voor iedereen die kan schrijven en een beetje creatief is veel plezier aan het airbrushen te beleven, en vind u bij Airbrusch warenhuis AIRO-FLEX precies wat u zoekt. Voor iedere beurs en voor elk niveau en de voorlichting is er goed.

Airbrusch pistolen zijn er in alle prijs kwaliteit verhoudingen. Het airbrusch pistool is dan ook het belangrijkste gereedschap voor uw hobby. Zeker voor de beginner raden ik aan, neem een pistool dat makkelijk te onderhouden is en simpel uit elkaar te halen voor de schoonmaak. en waar je verschillende projecten mee kan maken. dunne lijntjes en grote vlakken kan spuiten. Voor de beginner raden wij meestal de Harder en Steenbeck pistolen aan, waarbij de Evolution het voortouw neemt qua gebruikers gemak. Ben je verder met airbrushen en denk je aan custom paint en het fijner werk kijk dan naar een Iwata. Ook deze zijn er in verschillende prijsklassen. Doordat er in de meeste Iwata pistolen een vaste nozzle zit ben je bij deze pistolen naald gebonden, kan er een andere naald in moet je meestal de hele airbrush uit elkaar halen. Wij kunnen u dan ook aanraden om eens op het airbrush forum te kijken naar de vele reacties op de vele airbrush pistolen.

Belangrijk maak niet de fout welke ik gemaakt heb door een pistool uit China te nemen dit is geld weg gooien ze werken gewoon echt niet. Het is raadzaam om naar een airbrush speciaalzaak te gaan en niet zo als ik gedaan heb bij een modelbouw winkel, een winkel waar ik zeer tevreden over ben is Airo-flex in Maarsen.


Airbrush verf is er ook in vele soorten en merken, airbrush verf is dan ook een persoonlijke keuze. De airbrush verven zijn tegenwoordig voor vele ondergronden te gebruiken. Papier, hout, plastic, metaal, textiel en noem maar op, want je kan op alles airbrushen. Als beginner neem geen dure verf omdat je dan het meeste bezig ben om de spuit onder de knie te krijgen zodat je weet wanneer je een dun of een dik lijntje spuit of een egaal vlak. Pak als beginner ook een verf die je nauwelijks hoeft te verdunnen ( focus je eerst op het ene dan op het andere ). Zo zijn de Schmincks, pro color, euro color, wicked detail color's en de Medea com art verven zonder echt te verdunnen uit de fles te spuiten. De createx, auto air color's en auto born daar in tegen zijn vrij dikke verven die altijd verdunt dienen te worden, dit kan met water of met een reducer. En dan zijn er ook nog de speciale modelbouw verven zoals Vallejo en model air color's, en er zijn de conventionele oftewel de thinner gedragen verven zoals Alsa en de bekender House of color.

 

Ook compressors zijn er in veel soorten, laat u daarom goed informeren wat past er het beste voor het doel waar u hem voor gebruikt. Je hebt mem braam compressors en fluister stille compressors. Mem braam compressoren hebben weinig tot geen onderhoud nodig, dit zijn meestal compressoren die iets geluid maken en die je dus hoort met airbrushen. Let op of er een automatische afslag op zit en zeer belangrijk een vocht afscheider en een druk regelaar. De fluister stille compressors lopen meestal op olie, er zal dan ook meestal een minuscuul aan olie mee gespoten worden,( dit zal u niet merken met het airbrushen ).

Deze hebben wel degelijk onderhoud nodig waarbij het belangrijk is de olie regelmatig te controleren en 1 keer per 1 a 1 1/2 jaar te verversen. Laat ook deze compressors niet uren achtereen  draaien deze moeten

 ook tussen door afkoelen


Nu zou je denken dat gaat goed maar nee hoor toen ik de controle over mijn spieren weer terug kreeg, kwam het volgende ik stortte psychisch rond juni voledig in en kreeg in een jaar tijd twee psychoses waar ik nu van het herstellen ben. Nu de medicatie zijn werk heeft gedaan en ik aan het afbouwen ben van mijn medicijnen ga ik toch weer beginnen.


Leuk voor modelbouw
www.4a3.nl
4a3 Vis wateren wie ben ik Airbrusch Oeteldonk